10 Tips voor een klimaatbestendige (bedrijfs)tuin
Het klimaat verandert in rap tempo. In 2020 beleefden we de droogste lente ooit. Wetenschappers voorspellen dat dit steeds vaker voor zal komen. Daarom geeft water- en droogtespecialist Bas Janssen van Jonkers 10 klimaatbestendige tuintips voor particulieren én bedrijven!
“Er zijn diverse maatregelen mogelijk die ervoor zorgen dat jouw (bedrijfs)tuin goed bestand is tegen hitte en langdurige droogte”, vertelt Bas. “Je tuin hitteproof maken én milieuvriendelijk met water omgaan zijn heel nauw met elkaar verbonden. Als je onderstaande tuintips (grotendeels) opvolgt, heb je volgend jaar een tuin die beter bestand is tegen lange, droge perioden én heb je zelf meer tijd om van het mooie weer te genieten!”
Klik op de buttons voor de tips:
-
TIP 1 Pas beplanting aan
Een kale bodem droogt sneller uit dan een bodem die bedekt is. Daarom; hoe dichter de begroeiing hoe beter. Kies waar mogelijk voor inheemse beplanting maar op hete plekken gedijen mediterrane planten beter. Deze kunnen beter tegen droogte en hete omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn lavendel, ezelsoor en heiligenbloem.
-
TIP 2 Bedek de bodem met organisch materiaal
Breng een laag mulch (organisch materiaal) aan in je borders. Dit zorgt ervoor dat het water in en op de grond minder snel verdampt en het houdt de grond op een natuurlijke wijze vochtig. Mulch is bovendien goed tegen onkruid, het verbetert de bodemstructuur en het is een natuurlijke meststof.
-
TIP 3 Zorg voor een levende bodem
Zorg voor een levende bodem. Wanneer de bodem veel organisch materiaal bevat, kan hij beter vocht vasthouden. Verrijk de bodem daarom met compost en ander organisch materiaal om uitdroging te voorkomen en het bodemleven te stimuleren.
-
TIP 4 Plant een boom
Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, bovendien brengen ze hoogte en diepte in jouw (bedrijfs)tuin. Kies een boom op basis van zijn formaat als hij volwassen is. Ook een groene schutting of een begroeide muur biedt verkoeling en voorkomt uitdroging. Plus je lokt er vogels en insecten mee jouw tuin in!
-
TIP 5 Koester je vijver
Naast extreme droogte krijgen we ook steeds vaker te maken met hevige hoosbuien. Waardevol regenwater loopt bij veel bedrijfspanden en huishoudens via de regenpijp het riool in. Het is beter om het regenwater in jouw tuin vast te houden zodat het ten goede komt aan de beplanting. Voer het water via de regenpijp naar je vijver en laat het indien nodig middels een overloop in de omliggende borders lopen.
-
TIP 6 Vergroen je dak
Een begroeid dak kan regenwater vasthouden, helpt tegen hitte en beschermt je dakbedekking tegen UV-stralen waardoor het langer meegaat. Ook het dak van een tuinhuisje of fietsenstalling kun je voorzien van dakbegroeiing. Dit levert een mooi groen uitzicht op, plus het bevordert de biodiversiteit!
-
TIP 7 Verwijder bestrating waar mogelijk
Hoe meer bestrating, hoe minder regenwater er in de bodem kan infiltreren. Daarom wordt er in tuinen en parken steeds meer met halfverharding gewerkt. Zoals een waterdoorlatend kiezelpad of tegels met uitsparingen waar groen kan groeien.
-
TIP 8 Tegels eruit, plant erin
Een gevel- of schuttingtuintje is een mooie manier om groen rondom je huis of bedrijfspand aan te brengen zonder veel ruimte ervoor in te hoeven leveren. Het enige dat je hoeft te doen, is een rij tegels eruit halen, zorgen voor een flinke laag vruchtbare grond en planten maar!
-
TIP 9 Maai niet te kort
Een dor, bruin gazon geeft veel tuinliefhebbers kopzorgen, maar dat hoeft niet. Het gras is niet dood, maar trekt zich terug. De wortel blijft in leven. Zodra er weer regen valt gaan de grassprieten weer groeien. Om je grasmat door de hete periode heen te helpen, kun je het iets minder kort maaien of een keer een maaibeurt overslaan.
-
TIP 10 Sproei met beleid
‘S avonds sproeien is het beste, als de ergste hitte geweest is. Zo verdampt het water niet meteen en krijgt het de kans om in de bodem te trekken. En sproei liever een keer in de paar dagen drie uur lang, dan elke dag een half uurtje. Het water kan dan dieper in de bodem zakken waardoor planten dieper gaan wortelen.