Inspiratiemagazine
voor het realiseren van groene gebouwen

Een belangrijk onderdeel van de Groene Stad van de Toekomst zijn groene gebouwen. In dit magazine laten we zien hoe een gebouw samen met het omliggende terein een totaaloplossing kan bieden voor het vergroenen van steden. Je creëert als het ware een groene schil.

Deze groene schil kan bestaan uit groene daken, groene gevels en een groene omgeving. Het gebouw staat niet meer los van de natuur, maar wordt onderdeel van de natuur. Hierbij is er niet alleen aandacht voor flora, maar ook voor fauna. Dieren vinden een thuis tegen en rondom het gebouw. Er ontstaat een ecosysteem waarbij het een van meerwaarde is voor het ander.

Ook water is een onmisbaar onderdeel van het groene gebouw en is bij bouw- en verbouwprojecten steeds vaker van betekenis. Het hergebruik van hemelwater en het zo veel mogelijk vasthouden van dit water op de plek waar het valt, is de uitdaging van de toekomst waar we nu al vorm aan moeten geven. Dit kan zowel op als rondom het gebouw, en kan van positieve waarde zijn voor de biodiversiteit.

illustratie-bedrijfspand-jonkers-xpro+verloop

retentiedak

groene gevels

groene daken

nestkasten

wadi

bloemenweide

In dit magazine bieden wij inspiratie voor het vormgeven van groene gebouwen en hun omgeving. Daktuinen en groene gevels zijn ideaal om een groen gebouw te realiseren. We laten twee bijzondere daktuinprojecten zien als voorbeeld; één natuurlijke patiodaktuin met waterretentie en één uitnodigend intensief leefdak. Ook tonen we verschillende systemen voor groene gevels. Daarnaast vertellen we over de meerwaarde van een biodiversiteitsscan, je ontvangt tools om de groene omgeving biodivers in te richten en we delen informatie over natuurinclusief bouwen. Samen geven al deze elementen vorm aan groene gebouwen en daarmee aan de Groene Stad van de Toekomst.

Wij wensen je veel leesplezier en inspiratie toe!

Jos Jonkers Directeur Jonkers hoveniers | daktuinen | natuur | water

hetbosbad 1

2 | Het Bosbad Meerhoven

Hier staan duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur centraal.

groene-gevels-titel

3 | groene gevels

Vergroenen en de biodiversiteit bevorderen

014-Rosmalen-de-Hoef-js-202209211312-0629-lr

4 | de Hoef

Een sfeervolle intensieve daktuin van ruim 850 m²

Biodiversiteitsscan

5 | Biodiversiteitsscan

Vergroenen en de biodiversiteit bevorderen

003-Groene-Gevel-Ceva-js-202211011145-0103177-lr

6 | Natuurinclusief bouwen

is de nieuwe standaard

Meer weten over groene gebouwen?

Waar wil je meer over weten?

Invalid Email
Invalid Number