Jonkers lanceert 

JONK!

een nieuw concept voor natuurlijk spelen!

JONK! daagt kinderen uit in creativiteit, speelsheid én nieuwsgierigheid!

Een omgevallen boomstam is in de beleving van kinderen al snel een schip dat ze moeten bemannen. In een begroeide tunnel die haast onzichtbaar is, zien kinderen een geheime grot. En wat ontdek je allemaal als je op je knieën in het gras zit, met je hoofd vlak boven de grond? Je ziet een microwereld vol bijzondere dieren en voorwerpen, zoals torren, mieren en prachtige steentjes.

Verwonderen, ontdekken, klimmen, klauteren en je verstoppen: kinderen vinden altijd wel iets leuks om te doen in een natuurlijke speelomgeving!

Het doel van JONK!

Door te spelen in en met de natuur, krijgen kinderen weer de kans om avonturen te beleven, om zich te verwonderen en om lekker te ravotten. Doordat de kinderen zelf het spel creëren, wordt hun creativiteit gestimuleerd. Hierdoor raken ze minder snel verveeld en komen pesterijen en ongewenst gedrag minder voor.

Op een school met een groen ingericht schoolplein voelen kinderen zich prettiger dan op een school met een plein vol bestrating en metalen speeltoestellen. Een groene omgeving bevordert bovendien de gezondheid. En een natuurlijk schoolplein biedt kinderen meer variatie in spelvormen, plus het is een extra stimulans om te bewegen. Door te spelen in en met de natuur ontwikkelen kinderen zich op cognitief, lichamelijk en sociaal vlak.

 

Daarom creëert Jonkers met het concept JONK! groene speelomgevingen in diverse contexten: Denk aan schoolpleinen en openbare ruimten. Maar ook campings, sportverenigingen en kinderdagverblijven, die kinderen aanmoedigen om buiten actief te zijn. JONK! ontwerpt uitdagende én tevens veilige groene speelomgevingen die geschikt zijn voor alle leeftijden.

Jonkers is van mening dat het belangrijk is om kinderen zoveel mogelijk in een groene omgeving op te laten groeien. Zodat ze weer meer in contact komen met de natuur en leren hoe de natuur werkt. Daarom wil Jonkers met het concept JONK! kinderen laten opgroeien én spelen in een groene omgeving,  dicht bij de natuur. Zo kunnen we de wisselwerking tussen mens en natuur op de langere termijn verbeteren! En bouwen we aan de groene stad van de toekomst!

Voor en door kinderen

In het proces van JONK! stellen we de kinderen graag centraal. Dit doen we door de kinderen te betrekken bij het ontwerp.  Zij mogen hun stem laten horen en mee vorm geven aan de speelplek. Vervolgens gaan we met alle input van de kinderen en de opdrachtgever aan de slag met het ontwerp!

 

Zodra iedereen tevreden is over het ontwerp, kan de groene speelplek gerealiseerd worden. Dit kan volledig door hoveniers worden uitgevoerd, maar ook in samenwerking met de betrokkenen van het project. Ook kinderen!

 

Zodra de groene speelplek klaar is, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Afhankelijk van de keuzes die zijn gemaakt, kan dit veel of weinig werk zijn. Onze hoveniers kunnen zorgen voor het periodieke onderhoud. Maar het is ook mogelijk om een onderhoudsplan te maken samen met de betrokkenen in het project of zelfs met de kinderen.

Financieringstips

Er zijn steeds meer regelingen om initiatieven voor natuurlijk spelen te financieren. Wij zetten er een paar voor je op en rij:

Bij steeds meer gemeenten staat het vergroenen van de stedelijke omgeving hoog op de agenda. Vaak zijn er diverse subsidiemogelijkheden die aansluiten bij de doelstellingen van groene schoolpleinen en speelplekken.

Dit is een initiatief van vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, Waterschap Limburg en de Limburgse Waterleiding Maatschappij. Hun schoolplein-coaches kunnen je op weg helpen met een begroting, jullie budget en extra fondsenwerving.

Sommige scholen gingen jou al voor in de aanleg van een groen schoolplein. Hun ervaringen kunnen jou op weg helpen. Lees bijvoorbeeld dit artikel over de realisatie van een groen schoolplein bij basisschool De Albatros in Dordrecht.

Naast bovenstaande tips denkt ons team graag mee om de overtuigingskracht van jouw financieringsaanvraag te versterken.

Win een groen speelelement voor jouw basisschool

JONK! lanceert in het voorjaar van 2024 een workshop voor basisscholen waarbij je als school ook nog eens een groen speelelement t.w.v. van maximaal € 1.500,- kunt winnen! Jouw school kan meedoen,  door je aan te melden voor een gratis JONK! workshop. Tijdens deze workshop ontdek je wat je kunt leren van de natuur en ga je jouw creatieve ideeën voor een educatieve groene buitenruimte uitwerken. De school met de beste ideeën wint de prijs! Wil je op de hoogte blijven van deze actie? Vul dan hier het formulier in.

Artikel delen:

koen-vrijstaand

Wil je meer informatie over JONK!?

Heb je een vraag voor Koen?

Stel hier je vraag.

Invalid Email
Invalid Number