Ontdek de ontwikkeling en vele mogelijkheden van daktuinen

In stedelijke gebieden is vaak weinig ruimte voor groen. Een ideale oplossing is groen op daken. Een groendak is niet alleen mooi om te zien. Het biedt ook veel voordelen, zoals waterberging, luchtzuivering, warmteregulering, geluidsisolatie en bevordering van de biodiversiteit. Groene daken zorgen voor klimaatbestendige en natuur-inclusieve gebouwen. Ontdek welke groene toepassingen er allemaal mogelijk zijn op een dak.

2. Biodiversiteit Natuurdak

Hoe kan ik op mijn dak de biodiversiteit een handje helpen?

De gemeente Landgraaf koos voor een groen-blauw-dak om de biodiversiteit in de directe leefomgeving te bevorderen. Tevens bergt dit dak 56 liter hemelwater per m2. Dit groen-blauw-dak is daarmee de perfecte oplossing voor wateroverlast tijdens hevige hoosbuien én voor het vergroenen van de leefomgeving!

Hoe maak ik van mijn platdak een groene oase?

Magdaleen Kroese zocht een nieuwe plek om te werken én te wonen in hartje Eindhoven. Ze vond dé perfecte kavel, maar er ontbrak een tuin. Een bloemrijke daktuin bood de oplossing. Magdaleen vindt hier haar rust, de biodiverse beplanting trekt veel insecten aan, plus het dak is voorzien van enkele zonnepanelen.

Schermafbeelding 2021-03-24 om 15.45.03
large_846_0

Hoe maken we tussen al dat beton en steen toch een park voor omwonenden?

Een dakpark is een landschap met bomen en lanen aangelegd op het dak van een ondergrondse parkeergarage of bij een appartementencomplex. Zo creëer je een waar park in de stedelijke omgeving waar omwonenden kunnen recreëren en ontspannen. Door het plaatsen van bankjes geef je voorbijgangers de gelegenheid om even achterover te leunen en te genieten van de prachtig natuur om hen heen.

Hoe kan je dak een oplossing zijn voor wateroverlast én watertekort?

Op het dak van Fontys Hogeschool Eindhoven ligt een revolutionair waterretentiedak dat 71 liter hemelwater per m2 kan bergen. Dit water wordt vervolgens benut voor beplanting, verdamping, koeling en bevordering van de biodiversiteit. Met dit innovatieve retentiedak gaat Fontys Hogeschool Eindhoven de strijd aan tegen wateroverlast én watertekort.

4. Waterretentiedak

Hoe kunnen wij onze woon- en werkgemeenschap vergroenen?

De Corisberg in Heerlen is een kleinschalige woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier kunnen zij wonen en zinvol bezig zijn in een geweldig groene omgeving. Zelfs de woonhuizen zijn groen, dankzij de groene daken.

Hoe haal ik het meeste rendement uit mijn zonnepanelen?

Een solargroendak bevordert het rendement van zonnepanelen doordat de begroeiing op het dak regenwater absorbeert en verdamping bevordert. Hierdoor daalt de luchttemperatuur rondom jouw dak en wordt het rendement van jouw zonnepanelen  9 tot 16 procent hoger!

6. Solargroendak

Wil je ontdekken wat  de groene mogelijkheden zijn op jouw eigen dak?

Waar wil je meer over weten?

Invalid Email
Invalid Number