Alleen samen bouwen we de Groene Stad van de Toekomst

Om de Groene Stad van de Toekomst te kunnen realiseren is samenwerking nodig tussen gemeentes, bouwbedrijven en burgers. Samen kiezen voor natuurinclusief bouwen en wonen is een belangrijke stap in de goede richting. Gemeenten en bouwbedrijven kunnen ervoor kiezen woonwijken ecologisch in te richten met bijvoorbeeld natuurlijke vegetaties in plantsoenen en parken. En bewoners kunnen vogelkastjes plaatsen in hun tuin, met de buren het gemeenschappelijk plantsoen inzaaien met een Heem-vegetatie of kiezen voor een woonwijk in een groene omgeving. Bekijk hier enkele mooie initiatieven van burgers, bedrijven en gemeenten die bewust kiezen voor meer groen in de leefomgeving.

Dennis in den Kleef, Projectmanager bij LPM

over het samen realiseren van de Groene Stad van de Toekomst

Jonkers werkt veel samen met projectontwikkelaars in de bouwwereld. Eén van onze partners is LPM Projectontwikkeling. In dit filmpje belicht Dennis in den Kleef, Projectmanager bij LPM, zijn visie op de Groene Stad van de Toekomst.

Wadi Leunen 1(1)

Bewoners creëren samen bloemrijke wadi

“Oorspronkelijk was de wadi begroeid met kort gemaaid gras. Bij hevige regenval kan er tijdelijk een flinke laag water in de wadi staan. Dit was niet ideaal voor het gras dat erin stond. Daarom zijn wij, de bewoners van Beckershof, met de gemeente in gesprek gegaan voor andere beplanting. Een deel van de aanleg kwam voor onze rekening. Dit hebben we ingevuld door ons in te schrijven voor NL Doet en voor de Nationale burendag. Met de hulp van de gemeente, Jonkers en met de budgetten van beide goede doelen hebben we een prachtig begroeide wadi gerealiseerd die gedurende het hele seizoen in bloei staat. De beplanting trekt veel vlinders en bijen aan. Het is een lust voor het oog. We genieten er enorm van.”

 

Bewoners van Beckershof in Leunen staken hun handen uit de mouwen om samen met Jonkers de wadi in hun straat bloemrijk te beplanten. Zo zorgden de omwonenden ervoor dat de wadi een bloemrijke biotoop werd die veel insecten, vogels en andere dieren aantrekt. 

foto-van-ham-manresa

Gezin kiest bewust voor bosrijke woonwijk 

De familie van Ham uit Venlo kocht een huis op Nieuw Manresa: een nieuwe duurzame woonbuurt in een bosrijke omgeving. Terwijl het huis nog wordt gebouwd, kijkt de familie uit naar hun toekomstige leven in deze rustige, groene wijk.

“We zochten een huis vlakbij het stadscentrum, maar toch in een natuurlijke omgeving. Vooral voor de kinderen vinden we het belangrijk dat de woonwijk uitnodigt om buiten te spelen in het groen. Zeker in deze tijd waar het leven zich steeds meer online afspeelt. Onze huidige woning bevindt zich in een wijk met veel verkeer, de kinderen gaan daardoor minder snel naar buiten om te spelen. Terwijl wij buiten spelen heel belangrijk vinden voor onze kinderen. We kijken uit naar de verhuizing: ’s ochtends lekker in de tuin een kopje koffie drinken, de vogeltjes horen fluiten; het ultieme vakantiegevoel!”

Beugenseweg Boxmeer jonkers HBS_3508

over klimaatadaptatie in gemeenten

Ruud Custers, Groenbeheerder Gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer heeft een inspirerende visie op hun groenbeleid. Als gemeente gaan zij voor klimaatlabel B. Aan de hand van een klimaatlabel kunnen bewoners eenvoudig zien hoeveel risico hun straat bijvoorbeeld loopt bij wateroverlast of hitte. In de gemeente Boxmeer realiseerde Jonkers diverse projecten om de biodiversiteit te stimuleren. Zo werden er kleurrijke vaste plantenborders aangelegd met GreentoColour®-beplanting en wordt een project met het bonte berm concept voorbereid.

“In onze gemeente vinden we klimaatadaptatie belangrijk. Regenbuien kunnen tegenwoordig straten helemaal blank zetten. Binnen onze hele gemeente hebben we daar last van. Op diverse plekken realiseren we waterbergingsprojecten. Deze kleden we aan met mooie beplanting om de biodiversiteit te stimuleren. We merken bijvoorbeeld wanneer we de biodiversiteit op orde hebben, dat er meer insecten komen die plagen zoals de eikenprocessierups in evenwicht houden. En het vergroenen van de openbare ruimte zorgt er bij hitte ook nog eens voor dat er voldoende koele plekken te vinden zijn. Door alles in één keer samen aan te pakken, ontstaan win-winsituaties voor onze leefomgeving.”

Groene Vallei Boxtel (7)

Natuurproject De Groene Vallei in Boxtel: 

wonen in het groen

In de wijk ‘In Goede Aarde’ in Boxtel is in 2009 een groenstrook aangelegd met bloemenweiden en een wadi. Jonkers realiseerde hier de bloemenweide en doet nog steeds het onderhoud. In eerste instantie waren omwonenden niet zo blij met de weelderige beplanting. Maar na een paar jaar zagen ze toch de meerwaarde in voor hun wijk. Het hele jaar door een afwisselende bloei van wildbloemen die een diversiteit aan insecten en vogels aantrekken. Én kinderen die een bosje bloemen komen plukken.

Martien Tholenwijkbewoner ‘In Goede Aarde’:

“Bij de inrichting van deze wijk is het accent gelegd op milieu en biodiversiteit. Dwars door onze wijk loopt een groene ader; een mooi bloemrijk veld met gras, wildbloemen, Mispels en wilde Appels. Een eldorado voor insecten en vogels.  Ook de bewoners genieten tijdens het seizoen van alle prachtige kleuren en dieren. Voordat laat in het jaar de uitgebloeide planten worden gemaaid, zien we hier putters, vinken en sijsjes snoepen van de rijpe zaden. In de winter liggen er nog volop appeltjes en mispels waar de vogels zich te goed aan doen. Al met al een prachtig stukje natuur midden in onze woonwijk.”

Wil je een oriënterend gesprek over de mogelijkheden voor meer biodivers groen in jouw leefomgeving?

Waar wil je meer over weten?

Invalid Email
Invalid Number